maanantai 22. elokuuta 2011

Apua!, paljon lankoja ja tempauksia

Lauantaina kävimme tyhjentämässä yhtä asuntoa ennen kuin sen voi laittaa myyntiin. Sieltä tarttui mukaan yhtä jos toistakin. Ensinnäkin varastosta löytyi vyyhdinpuut. Ja sitten se mihin tarvitsen apua. Se oli samassa korissa kuin vyyhdinpuutkin, joten kai sitä langoille käytetään. Eli mikä on tuo  vasemman puoleinen laite?

Ja sitten tuli lankoja. Tässä kokonaiskuva siitä lankamäärästä.
Aloitetaan ylhäältä vasemmalta. Nämä ovat lankakeriä, joiden laadun tiedän eli niissä on sisällä kerän kääre. Osa on Nallea ym sukkalankaa, osa muita lankoja. Vasemman puoleiset ovat kalalankoja, valtaosa 15-säikeistä loimilankaa. Otin nämä, sillä meillä on ne kangaspuutkin, vaikkei niitä ole koskaan pystyyn saatukaan, vielä. Keskimmäisen rivin ensimmäisessä kuvassa on 7 Veljestä ja osa 7 veljestä ja Impivaaraa. Ihan keskimmäisessä korissa on sitten mysteerilankoja. Näitä yritän tarjota paikalliselle eskarille tai päiväkodille, sillä lankoja on suht' pieniä määriä eikä laadusta ole mitään tietoa. Huopasta löytyy keskimäisen rivin oikeasta reunasta alarivistä ja ylemmät rivit siinä on Ainoa, Novitan siis. Alarivissä on sitten virkkauslankoja ja oikealla kasvivärjättyjä lankoja. Yksi erä kasvivärjätyistä on vähän huopunut, joten voi lähteä poistoon, ellen jaksa repiä auki. Ja oli siinä joukossa noin 400 g värjäämätöntäkin lankaa. Väittäisin, että nuo kasvivärjätyt langat ovat puhdasta villaa, vaikkei mitään lappuja olekaan. Ne on tehty todennäköisesti 70-luvulla.

Eilen sain SNYni tiedot. Nyt sitten alkoi kova suunnittelu ja miettiminen tämän syksyn pakettien suhteen.

Tänä vuonna kerään sukkasatoa Hillokellariin. Jo tuolla Hillokellarissa totesin, että lankoja riittää neulottavaksi. Nyt noita tuli sitten vielä muovikassillinen lisää, joten tuhottavaa riittää moneksi sukkasadoksi. Muutama ajatus on jo mielessä. Ja onhan tuo esikoinen ilmoittanut, että hänkin haluaa Ees Taas -sukat. Onneksi tuo malli on helppo muokata erikokoisille sukille.

Muoks. 18.50 Sen siitä saa, kun pyörittelee noita kuvia moneen kertaan ja valitsee tietty sen väärän. Tarkoitin tietysti sitä vasemman puoleista, minkä tuonne ylöskin kursiivilla korjasin.


6 kommenttia:

 1. Tälle oikeanpuoleiselle laitetaan vyyhti ja siitä on helppo keriä. Pyörii kerimisnopeudella.

  VastaaPoista
 2. Käsittääkseni vasemmanpuoleisen härpäkkeen nimi on vyyhdinpuut ja oikeanpuoleisen nimi kerinpuut.

  Vyyhdinpuilla = vasemmalla tehdään vyyhti kehräämisen jälkeen.

  Kerinpuille = oikealla laitetaan vyyhti siinä vaiheessa, kun haluat keriä langan vyyhdiltä keräksi.

  Siis, vyyhdinpuita käytetään vyyhdin tekemiseen, kerinpuita kerän tekemiseen. :)

  VastaaPoista
 3. Googletin vielä lisätietoa:

  Vasemmanpuoleisesta käytetään myös nimeä viipsinpuut, mutta sillä siis tehdään vyyhteä. Nähtävästi tuota vyyhdinpuut -nimitystä voidaan käyttää kummasta laitteesta vaan, tai minä olen kuullut sitä käytettävän kummastakin (voi olla tietysti taas murre-erojakin).

  VastaaPoista
 4. ja käyttöohjeet vielä viipsinpuille:
  vyyhti syntyy siten, että pidät toisella kädellä kiinni tuosta pystypuusta ja sit kieputat lankaa niin, et aloitat jommasta kummasta alapuusta ja viet langan yläpuun yli toiseen alapuuhun, kiepautat ja palaat yläpuun kautta aloitusalapuuhun

  Kivat löydöt teit :)

  VastaaPoista
 5. Toi vasemmanpuoleinen on kait puinen ankkuri!? No ehkä joku on keksiny parempaakin käyttötarkotusta. :D

  VastaaPoista
 6. Kivan lankakasan saitkin. Noistahan tekee vaikka mitä !!

  VastaaPoista

Jätä toki sananen minulle.